1 Şubat 2014 Cumartesi

Güneşle ilgili bilinmeyenler





Güneş tahminen tam 4.6 milyar yaşında... 

Güneş'in çapı 1 milyon 392 bin 684 kilometreyi buluyor.

Dünya'dan 333 bin kat daha ağır olan Güneş'in ağırlığı 1,989,100,000,000,000,000,000 kilogramdır.


Güneş'in yüzeyindeki sıcaklık 5 bin 500 dereceyken, çekirdek sıcaklığı ise 15,6 milyon dereceyi buluyor.



Güneş Sistemi'nin Güneş'ten sonraki en büyük gezegeni Jüpiter'dir. Ancak Jüpiter bile Güneş'in yanında bu büyüklükte kalıyor.

Güneş'in çapı düşünüldüğünde içine 1 milyon Dünya büyüklüğünde gezegen sığabilir. 




Güneş orta yaşlı sayılabilir; zira 4.6 milyar yıl boyunca depoladığı hidrojenin yarısını yakmış durumda ve 5 milyar yıl daha harcayabileceği hidrojen stoğu bulunuyor.

Güneş'in yüzde 75'i hidrojenden yüzde 25'i ise helyumdan meydana geliyor

Dünya gezegeninin sonu 5 milyar yıl sonra gelecek, ancak gezegen üzerindeki yaşam 1 milyar yıl sonra güneşin ışınlarıyla son bulacak. Okyanusları buharlaşmış gezegenin gördüğü son manzara gökyüzünü dolduran dev bir güneş olacak.

Güneş yakacak hidrojeni bittiğinde helyum yakmaya başlayacak. Ortaya çıkan yüksek ısı yüzünden de 250 katı büyüyecek ve Merkür'le Venüs'ü yutacak.

Genişleyen Güneş'in çok düşük yoğunluklu dış katmanları Dünya'yı kapsayacak. Atmosfer gibi ince olan bu katman Dünya'yı sürükleyerek buharlaştıracak.


Gün ışığı şeklinde Güneş'ten yayılan enerji, fotosentez yoluyla Dünya üzerindeki hayatın hemen hemen tamamının var olmasını sağlar ve Dünya'nın iklimi ile hava durumunun üzerinde önemli etkilerde bulunur.

Güneş ışınları 8,44 dakikada yeryüzüne ulaşır.



Güneş, Dünya'ya en yakın yıldızdır. Çekim kuvveti Dünya yer çekiminin 28 katıdır.

Güneş, Samanyolu merkezinin çevresinde yaklaşık 26.000 ışık yılı uzaklıkta döner. Galaktik merkez çevresinde bir dönüşünü yaklaşık 225–250 milyon yılda bir tamamlar.

Dünya ile Güneş arasındaki uzaklığı tam olarak ilk hesaplayan insan 3. yüzyılda Eratosthenes olmuştur. 

Bulduğu 149 milyon km uzaklık günümüzde kabul edilen uzaklık ile aynıdır.



Güneş'in parlak en dış tabakası olan fotosferde sıcaklık 6000 santigrat dereceye ulaşıyor. Yüzeydeki siyah noktalar, yaklaşık 1500 santigrat derece daha soğuk olan, yoğun manyetik hareketliliğin neden olduğu 'Güneş lekeleri'. Bu lekelerin büyük olanları, Dünya'nın çapının altı katına kadar ulaşıyor.

Güneşin görünen yüzeyinin altında, kromosfer ya da renkyuvarı olarak bilinen alt tabaka yer alıyor. Burada sıcaklık 6000-20000 santigrat derece arasında değişiyor. Güneş'teki hidrojen atomları, farklı bir dalga boyundaki kırmızı bir ışık yayılmasına neden oluyor. Bu ışığa bakıldığında, kuvvetli manyetik alanlar tarafından sıkıştırılan daha soğuk gaz tabakalarından oluşan farklı bir yüzey görmek mümkün.


Güneş'in kromosfer katmanıyla yüzeyi arasındaki ince bir tabakadan oluşan 'geçiş bölgesinde' sıcaklık değerleri 20000 santigrat dereceyle 1 milyon santigrat derece arasında büyük bir yelpazede değişim gösteriyor. Bu fotoğraf, çıplak gözle görmenin mümkün olmadığı, morötesi ışıkla çekilmiş.


Güneş'in dış atmosferi, Güneş Tacı olarak biliniyor. Morötesi ışıkla çekilen bu fotoğraf, geçiş bölgesindeki ve Güneş Tacı'ndaki sıcak bölgeleri gösteriyor. Farklı renkler, farklı sıcaklık değerlerini temsil ediyor. Kırmızı renk, 60000 santigrat derecelik daha soğuk bölgeleri, mavi ve yeşil renkler ise 1 milyon santigrat derecenin üstündeki sıcaklık değerlerini gösteriyor.




Güneşten gelen ve Dünya'nın manyetik alanına ulaşan patlamalar, 'aurora' adı verilen renkli ve hareketli bir ışımaya neden olur. Bu ışımaya Güneş'in etkinliği sonucu atmosfere girip, yerin manyetik alanıyla etkileşimde bulunan yüklü parçacıklar neden oluyor ve daha çok Dünya'nın manyetik alanının güçlü olduğu kutuplarda gözleniyor. Bu fotoğraf, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun mürettebatı tarafından çekildi.




Bir dizi farklı pozun montajından oluşan bu fotoğrafta Uluslararası Uzay İstasyonu Güneş ve Dünya arasından geçerken görülüyor. Bu görüntüde Uluslararası Uzay İstasyonu, Dünya'ya Güneş'ten daha yakın, bu nedenle de oldukça büyük olduğu izlenimi veriyor. Gerçekte İstasyon bir futbol sahası büyüklüğünde, Güneş'in çapı ise Dünya'nın 100 katı.


Alıntı :Hürriyet

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumunuz uygun bulunduğu takdirde en kısa zamanda yayınlanacaktır.